Asger Steenholdt i sit musikstudie

Asger Steenholdt i sit musikstudie

Rockmusiker

Forandringsagent

Jeg er en atypisk sparringspartner inden for ledelses- og organisationsudvikling.

Med baggrund i den musiske forståelse udvider jeg det ledelsesmæssige repertoire og giver lederen flere strenge at spille på. Ofte bruger jeg musikken som metafor, da min erfaring kommer fra at spille i bands, og ikke fra siloer i en organisation.

Budskabet og intentionen er dog den samme; vi skal have det til at spille. En af måderne vi kan arbejde med det på er ved at fokusere på det musiske lederskab - det lederskab, der skaber naturlige følgere.

Nogle kalder mig en “skæv profil”, der holder “sparke-røv-indlæg” og fungerer som en “dåseåbner” der “gør svære samtaler mindre dramatiske”. Andre mener at jeg har en stærk evne til at “lede rummet” og at bruge mange års musiske kompetencer til at hjælpe ledere og medarbejdere til at “spille bedre sammen”.

Fra “haha” til “aha!”.

Det, der får mig til at stå op om morgenen, er at udvikle mig selv, udvikle andre mennesker og udvikle organisationer ud fra de erfaringer og metoder, jeg har tilegnet mig gennem livet.

Musikken, lydhørheden og bevidstheden om at skulle performe er stadig mit afsæt, men målet er et andet. Fokus er ikke længere på musik som underholdning - men på musik som udviklende element i komplekse opgaver og relationer.

Jeg kalder mit virke for “Face the Music” fordi jeg er optaget af at se tingene som de er, og reagere konstruktivt på dem. At tage ansvar for at forbedre det jeg kan - og hjælpe andre med at gøre det samme.

I et godt band kompletterer og forlænger de enkelte personligheder og kompetencer hinanden. Der er ingen grund til at have to guitarister der spiller på samme måde hele tiden - men det lyder rigtig godt hvis de supplerer hinanden, er gode til forskellige ting og har gensidig respekt.

Jeg er optaget af autencitet og integritet, og af at finde ind til hvilken ledelse, der er brug for i en given kontekst - ikke i hvad der er “god” eller “dårlig” ledelse. Min viden kommer ikke fra akademiske institutioner, men fra mere end 30 år som professionel musiker. Igennem mange år har hovedinspirationerne i ledelse været tanker fra militæret og fra sporten.

I krig og i fodboldkampe skal man vinde over nogle andre - det skal man ikke i musikken. Derfor er musikken yderst relevant, når vi vil skabe en virkelighed hvor folk spiller sammen for at gøre så mange som muligt til vindere.

Baggrund

Jeg er født i København i 1964, og har beskæftiget mig med at underholde og udvikle mennesker gennem mere end 30 år. I gymnasiet i Allerød spurgte et par af de ældre elever om jeg ville skrive musik til deres teaterstykker, og det blev starten på et længere samarbejde med Nikolaj Cederholm og teatergruppen Dr. Dante. Jeg var kapelmester og skrev musik til 5 forestillinger og var helt klart en ung og formodentlig elendig leder for de små grupper af frivillige, der udgjorde orkestrene i de forskellige stykker.

Jeg er uddannet som professionel bassist i USA og på Rytmisk Musikkonservatorium, og som 25-årig arbejdede jeg som freelance-musiker med bl.a. Nikolaj Steen, Lars H.U.G., Savage Rose, Radioens Underholdningsorkester, Jan Glæsels Orkester, Meyerheim Show, Linie 3, Love Shop, Dr. Dantes “Gasolin”, Caroline Henderson og Betty Nansen’s “Hair” opsætning.

Jeg har lært en masse om at træde ind og ud af teams, om at arbejde intenst og projektorienteret, om at være i et band hvor man er hinandens bedste venner i 3 måneder, blot for at skifte hele bandet og hele vennekredsen ud efter 3 måneder til fordel for et nyt band.

Jeg har fået en skærpet opmærksomhed på grænser, autencitet, kreativitet og mod - og på ledelse og selvledelse. Og jeg har lært at navigere i og at håndtere en performancekultur, hvor du bliver vurderet hvert eneste sekund af dit publikum.

I 1997 blev jeg bassist i Big Fat Snake - og senere skiftede jeg bassen ud med guitaren. Livet som rockmusiker i et af Danmarks største orkestre bød på mange situationer, hvor manglen på formaliseret ledelse gav store muligheder og store udfordringer.

I dag bruger jeg de erfaringer til at hjælpe andre videre.