fbpx Skip to content
Tegning af en emoji med et ædelt hjerte

Når dit gode hjerte løber af med dig

“Kan du ikke lige hjælpe med….”

Problemet ved både at være dygtig til noget og samtidig være en venlig sjæl (og måske endda et afholdt menneske) kan være, at din kalender bliver fyldt med vennetjenester – og at det giver dig for lidt til at at gøre det, der er vigtigt for DIG.

En vej ud af det kan være at lave enkle regler for hvornår du siger ja til at lade dit gode hjerte løbe af med dig. Så har du en rettesnor og skal ikke hive en ud af den-nok-så-kendte hver gang.

Du kan for eksempel starte med at beslutte, at du en gang for alle dropper det automatiserede “ja” , der falder ud af din mund hver gang du bliver smigret over at nogen synes din mening eller din måde at gøre noget på er vigtig.

Det kan du gøre ved altid at svare “lad mig lige sove på det”.

Så sover du på det, og så vurderer du om du skal bruge tid, du aldrig får igen, på det.

Find dine principper

Jazzguitarens fader, Charlie Christian, havde efter sigende en seddel med 4 ord stående på indersiden af låget på sin guitarkasse:

“Fun, Learning, Network, Money”.

Når han blev inviteret til at spille, og i begejstring straks åbnede sin guitarkasse, så han sedlen, og blev mindet om, at der skal være mere end én grund til at gøre det, man er god til.

Hans regel var, at hvis ikke han kunne sige ja til mindst tre af de fire – “Sjov, Læring, Netværk, Penge” – så skulle han lukke låget igen.

Det kan også bare være 3 ting – “Two Out of Three Ain’t Bad”, som Meat Loaf sang. Ellerdet kan være 5 ting. Det er dig, der bestemmer; bare der er et princip.

Så hvad er din leveregel for at undgå at dit gode hjerte løber af med dig?

Og hvis du ikke har en; hvad ville det give dig at have en?

Æder du også dig selv?

Hvis du synes, at det er svært at sætte grænser, så bare tag det roligt: det er helt almindeligt. Vi har alle lært at være høflige og imødekommende, og det har helt sikkert tjent os godt engang.

Men for mange er det venligheds-program, der engang fik installeret ikke længere tilpasset det liv, de lever. For at gøre alle glade og være en flink fyr – eller en “artig pige” – må de “æde sig selv”. At være venlig kan have en stor pris. Og ofte vil der være rigtig meget at hente i at være bare 10% mindre venlig – og så vælge sig selv til, bare én ud af 10 gange.

Vil du arbejde med din personlige udvikling?
Skriv til mig og få 15 minutters gratis konsultation.
Back To Top

Hjemmesiden bruger cookies.  Læs mere