Skip to content
Mænd er mere tilbøjelige til at opleve psykiske problemer, men de er også mindre tilbøjelige til at søge hjælp. Du kan gå i psykoterapi for at blive bedre på at sætte ord på det, der sker indeni dig. Psykoterapeut Asger Johanns Steenholdt

At bede om hjælp er et tegn på styrke

At bede om hjælp er et tegn på styrke

I går bad jeg en god ven om hjælp.

Jeg skal lave nogle nye videoer, og det er han virkelig god til. Jeg er ikke så god til selv at stå og tale ind i mit iPhone-kamera, så jeg glæder mig til at have ham til at hjælpe. Han sagde straks ja – og lige i det, han sagde ja, slog det mig, hvor svært det kan være at bede om hjælp. Selv til de mindste ting! Hvordan kan det være?

Mænd beder ikke om hjælp

Mænd er ofte mindre tilbøjelige end kvinder til at søge hjælp, når de har det svært. Dette kan skyldes en række faktorer, herunder kønsroller, skam og tabuer. Men det er vigtigt at huske, at det at bede om hjælp ikke er et tegn på svaghed. Det kan også ses som et tegn på styrke.

Når du beder om hjælp, anerkender du, at du har brug for hjælp. Du er ikke bange for at indrømme, at du ikke kan klare det hele selv. Og du er villig til at tage skridt til at forbedre din situation. Det kræver mod.

Det er let at løfte noget tungt

– hvis det er med armene. Jeg hjælper gerne min nabo med at fylde traileren, og han hjælper gerne med at holde et bræt, når jeg skal skrue det fast. Men når det handler om følelser, der er kommet i klemme, fungerer det anderledes. Vi mænd kan løfte noget tungt sammen – men vi kan ikke tale om det, der er tungt.

Få dig et sprog, mand!

At bede om hjælp til de ting, der føles tungt, kan være en af de bedste ting, du kan gøre for dig selv. Det kan give dig et større ordforråd omrking dine følelser, og det i sig selv kan hjælpe dig til at:

  • Lære at håndtere dine følelser
  • Løse dine problemer på nye måder
  • Forbedre dit humør (eller acceptere det, som det er)
  • Øge din livskvalitet
  • Forebygge psykiske problemer

Hvis du er mand og har det svært, så tøv ikke med at bede om hjælp.

Der er mange mennesker, der gerne vil hjælpe dig. Du er ikke alene. Men du skal åbne munden. Hjælpen kommer kun sjældent af sig selv.

Tøver du?

Mænd er mindre tilbøjelige til at søge hjælp. De venter, sniger sig uden om, vil klare det selv. Det er som om der er syet en lynlås for deres mund – og den er lukket.

At bede om hjælp er et tegn på styrke - søg hjælp hos en erfaren psykoterapeut når du vil tale om de store og svære ting i livet

Der er en række faktorer, der kan bidrage til, at mænd er mindre tilbøjelige til at søge hjælp, når de har det svært. Nogle af disse faktorer er:

Kønsroller: Mænd opfordres ofte til at være stærke og selvstændige, og de opfordres ikke til at udtrykke deres følelser. Dette kan føre til, at mænd føler sig isoleret og ensomme, og det kan gøre det vanskeligt for dem at søge hjælp, når de har brug for det.
Skam og tabuer: Der er stadig en del skam og tabuer forbundet med psykiske problemer. Dette kan gøre det vanskeligt for mænd at tale om deres problemer, og det kan gøre det vanskeligt for dem at søge hjælp.
Frygt for at blive dømt: Mænd er ofte bange for at blive dømt, hvis de beder om hjælp. De er bange for at blive set som svage eller mindre maskuline.

Hvad kan du gøre, hvis du er mand og har det svært?

Hvis du er mand og har det svært, så er der en række ting, du kan gøre for at få hjælp. Her er nogle tips:

  • Tal med en ven, en familiemedlem eller en kollega, som du har tillid til.
  • Søg professionel hjælp hos en terapeut eller en rådgiver.
  • Deltag i en støttegruppe for mænd, der oplever psykiske problemer.
  • Læs om psykiske problemer og hvordan man håndterer dem.
  • Prøv nogle af de mange selvhjælpsteknikker, der findes online eller i bøger.

Det er vigtigt at huske, at du ikke er alene. Der er mange mænd, der oplever psykiske problemer. Og der er hjælp at hente. Du behøver ikke at gå igennem det, du går igennem, alene.

1/3 af mine klienter er mænd

– og på en måde ville jeg ønske, at der var flere mænd.

Behovet for at sætte ord på, lægge kortene på bordet, have en fortrolig og at lære sig selv bedre at kende i et ikke-dømmende rum, er nemlig lige så stort hos mænd som hos kvinder. Men det lader til endnu ikke at være helt så naturligt for mænd at opsøge en psykoterapeut. Hvis du vil vide mere om hvad det vil sige at gå i psykoterapi er du velkommen til at kontakte mig.

At bede om hjælp er et tegn på styrke.

Back To Top

Hjemmesiden bruger cookies.  Læs mere