Tiden er kostbar Vores tid er kostbar, og psykoterapi er en investering, både i tid…
Find ro med din uro
Sikkerhedsvagten kan ikke finde ro
Han er næsten altid urolig, så han søger terapi for uro. Han har ikke sovet hele natten. Han har skændtes med sin kæreste, for han er urolig. Kæresten skal rejse væk, og han er ikke bange for, at hun skal være ham utro. Han er bare bange.
Når han bliver urolig, går hans tankerækker så hurtigt, at han ikke kan nå at stoppe dem.
Hvad er det, din uro hjælper dig med?
Det går efterhånden op for ham, at uroen hjælper ham. Den prøver at sikre, at han ikke bliver ked af det, hvis det værste skulle ske. Sikkerhedsvagten har tidligere mistet nære venner ved voldsomme ulykker. Det har givet ham en slags sjette sans, som han bruger i sit arbejde som sikkerhedsvagt. Når han passer på politikere og kendisser og kongelige, kan han scanne alle situationer og forudsige diverse tænkelige scenarier. Han kan nå at gribe ind, så hans kunder slet ikke opdager, at der var fare på færde. Hans job er, at de kan være rolige hele tiden og svæve på en lyserød sky, hvad enten de er på vej til topmøde, til en kæmpe koncert, eller til en kroning af en ny dronning i udlandet.
Superkraften er også kryptonit
Det, der er hans superkraft på arbejdet, er hans kryptonit i privatlivet. Det er gift for parforholdet.
Han er altid urolig, tænker altid “hvad nu hvis?” Tænker altid på de værst tænkelige scenarier. Han planlægger, han forudser, han beregner, han kalkulerer, han imødeser og han krisehåndterer. Det fungerer godt – meget godt – på jobbet.
Det fungerer bare ikke særlig godt i parforholdet. For han er aldrig helt til stede i nuet, aldrig helt rolig med det der sker, altid i gang med at kontrollere alting, selv det som ingen kan kontrollere.
Samtale med uroen
I terapien går han i dialog med sin uro. Han anerkender den for alt det, den gør for ham i hans karriere. Den har nemlig gjort ham til en virkelig dygtig sikkerhedsvagt. Og han laver den aftale med uroen, at han kan få lov at slukke for den, når der ikke er brug for den, hvis bare han husker at tænde den igen, når der er brug for den. Det er hans ønske, at han kan bruge en fysisk tænd-slukken knap, som han altid kan have med sig. Efter terapisessionen går han ud og leder efter en knap. Så kan han teste hvordan det virker for ham.
Rolig og optimistisk
Da sessionen slutter, er han rolig og optimistisk, både i tanker, følelser og krop.
Han har nemlig en fysisk reaktion på uroen. Den er som et tic, som alle kan se. Jeg vil ikke fortælle præcis, hvad det var, for der findes så mange mennesker med så mange forskellige tics, at det kunne bryde anonymiteten i historien. Men i løbet af sessionen var det synligt, at hans uro faldt til ro, og tic’et forsvandt.
Målet med terapien
Jeg glæder mig til at se ham næste gang. Måske er der noget nyt, vi skal tage fat på. Måske skal vi arbejde videre med uroen. Eller måske skal vi bare binde en sløjfe og sige, det var det. Tak for denne gang.
For formålet med terapien er ikke at gøre en klient afhængig af sin terapeut. Formålet er først og fremmest at der kan opstå en klarhed for klienten. I dette tilfælde en klarhed over, hvad det er, hans uro hjælper ham med. Dernæst at der kan skabes nye vaner. At der kan opstå en erfaringsdannelse, der sætter klienten i stand til henadvejen selv at håndtere de situationer, han kommer ud for. Situationer, tanker og følelser, der før i tiden krævede støtte fra en terapeut, vil han fremover kunne klare selv – på en sund måde.
Hvor lang tid tager det?
Så målet med terapien er først at skabe klarhed, og så at åbne muligheden for en handlings- eller adfærdsændring, eller en tankeændring.
Der er ingen regler for, hvor lang tid det tager at komme dertil. Det kan kan tage få gange eller det kan tage mange måneder. Når det tager længere tid er det ofte fordi der dukker nyt materiale op. Eller fordi klienten får smag for at blive klogere på sig selv.
Emotionel Fitness
Jeg tænker på det som Emotionel Fitness. Der er ingen, der går i fitnesscentret én lørdag, og forventer at blive slank og muskuløs af det. Sådan er det også med personlig udvikling; det tager tid og dedikation.
Har du indre uro?
Så kan du gå i psykoterapi og blive klogere på, hvad din uro prøver at fortælle dig. Det er ikke altid sikkert, at din indre uro kan fjernes. Men måske du kan finde ro med at være urolig. Eller opdage, hvad det egentlig er, du er urolig over.
Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du vil arbejde med din uro.
Du kan læse ofte stillede spørgsmål om psykoterapi her, og du kan se prisen på din investering her.
At gå i psykoterapi er nemlig at investere i sig selv. Og så er det værd at huske, at du ikke behøver at have det dårligt for at få det bedre!