Tiden er kostbar Vores tid er kostbar, og psykoterapi er en investering, både i tid…
Aktiv Lytning
Mennesker har svært ved at lytte, før de selv føler sig lyttet til
Der for er aktiv lytning en essentiel færdighed, der kan hjælpe med at opbygge tillid og forståelse mellem mennesker. Det er vigtigt at give fuld opmærksomhed til den person, du lytter til, og at forsøge at forstå og tolke deres perspektiver, følelser og synspunkter på en empatisk og respektfuld måde. En god lytter er også i stand til at undgå afbrydelser og afledninger, og undgå at dømme personen eller deres udtalelser og holdninger, mens de lytter.
Aktiv Lytning kan trænes
En person, der har brug for at lære at lytte aktivt, kan arbejde på at udvikle denne færdighed gennem træning og praksis. Dette kan omfatte at deltage i en kommunikationstræning, læse bøger om aktiv lytning, og øve sig på at lytte mere opmærksomt og respektfuldt i hverdagen.
Ingeniøren, der lærte at lytte
Anders var en 40-årig leder, der havde en ingeniørbaggrund og havde arbejdet i flere tekniske virksomheder. Han havde for nylig fået et nyt job som afdelingsleder for en teknisk afdeling i en større virksomhed, hvor han skulle lede et team af ingeniører.
Anders havde altid været dygtig til at analysere tekniske problemer og finde løsninger på dem, men han havde aldrig været særlig god til at kommunikere med andre mennesker. Efter at have arbejdet i sin nye stilling i nogle måneder begyndte han at indse, at hans manglende kommunikationsevner var en hindring for hans lederskab. Hans medarbejdere var frustrerede over at blive talt til på en måde, der var svær at forstå, og de følte sig overset og undervurderet.
Engagerede medarbejdere
Anders besluttede sig for at arbejde med aktiv lytning og deltage i en kommunikationstræning, der fokuserede på denne færdighed. Efter at have arbejdet med aktiv lytning i nogle måneder, bemærkede han en markant forskel i den måde, hans medarbejdere indgik i dialoger på. Hvor de før havde været passive og afventende på de ugentlige møder, var de nu meget mere pro-aktive og engagerede. Han havde lært at lytte opmærksomt til deres perspektiver og synspunkter og var blevet mere åben for at acceptere deres input og forslag.
Anders begyndte også at give sine medarbejdere mere feedback og anerkendelse for deres arbejde. Han tog sig tid til at tale med dem personligt og var mere tilgængelig, når de havde brug for hans hjælp. Efterhånden begyndte hans afdeling at arbejde mere effektivt og medarbejderne var mere motiverede i deres arbejde. I trivselsmålingerne gik hans score fra 59% til over 80% når hans medarbejde skulle vurdere deres nærmeste leder.
Familien følte sig også hørt
Aktiv lytning havde også en positiv indvirkning på Anders’ personlige liv. Han havde haft svært ved at kommunikere med sin hustru og børn på en måde, der var forståelig og respektfuld. Da han begyndte at arbejde med aktiv lytning, bemærkede han en forbedring i sine relationer med sin familie.
Han lærte at lytte mere opmærksomt til dem og forsøge at forstå deres perspektiver og følelser. Han kommunikerede mere klart og effektivt med dem og var mere åben for at tale om deres udfordringer og behov. Han var også mere villig til at dele sine egne følelser og perspektiver og lytte til deres synspunkter på en respektfuld måde. Den bedste anerkendelse af hans nye færdigheder kom i det skjulte: Hans 4-årige datter opsøgte ham langt oftere for at lege.
Aktiv lytning skal trænes
Anders indså, at aktiv lytning var en vigtig færdighed, der kunne forbedre enhver form for kommunikation, uanset om det var på arbejdet eller i hans personlige liv. Det krævede dog øvelse og tålmodighed at mestre denne færdighed, og det var vigtigt at være bevidst om din lytteteknik og arbejde på at forbedre den over tid. At lære at lytte aktivt kunne have en positiv indvirkning på alle områder af ens liv, herunder på ens arbejde, i ens relationer og i ens personlige og følelsesmæssige forhold.
Kend dine blinde pletter
Aktiv lytning kræver også, at man er opmærksom på sine egne fordomme og holdninger og undgår at lade dem påvirke ens lytning. Dette kræver selvrefleksion og bevidsthed om ens egne bias, men det kan hjælpe med at øge ens forståelse og empati for andre perspektiver. Det kan også være en afgørende færdighed i konfliktfyldte situationer, hvor følelserne er høje, og det kan hjælpe med at skabe en fredelig og respektfuld dialog.
I alt kan aktiv lytning hjælpe med at opbygge tillid og forståelse mellem mennesker og forbedre kommunikationen. Det er en færdighed, der kan læres og forbedres over tid, og det kræver tålmodighed og øvelse. Men det er en værdifuld færdighed at have, der kan have en positiv indvirkning på alle områder af ens liv, både professionelt og personligt.
Aktiv lytning og smartphones
En udfordring ved at lytte aktivt i dagens moderne verden er de mange distraktioner, der kan forstyrre ens fokus og opmærksomhed. Med smartphones og andre teknologier er det alt for nemt at blive fristet til at tjekke ens telefon, når man lytter til nogen, hvilket kan ødelægge ens evne til at lytte opmærksomt og forstå fuldt ud, hvad den anden person siger.
For at undgå denne udfordring og opretholde en høj grad af opmærksomhed og fokus på den person, man lytter til, er der nogle teknikker, man kan bruge. En teknik er at undgå at have telefonen i nærheden, når man lytter til nogen. Det kan også være en god idé at informere personen, man taler med, om at man ikke vil blive forstyrret af telefonen og derefter slukke for den eller lægge den på lydløs.
En anden teknik er at give sig selv et tidspunkt på dagen, hvor man tager sig tid til at besvare beskeder og opkald, og derefter slukke for telefonen eller lægge den væk, når man er færdig. Dette kan hjælpe med at minimere distraktioner og give dig mulighed for at være mere opmærksom på de mennesker, du taler med.
Respekt og opmærksomhed
At lytte aktivt kræver også, at man skaber en atmosfære af respekt og opmærksomhed. Hvis man taler med en person ansigt til ansigt, er det vigtigt at opretholde øjenkontakt og undgå at lade sig aflede af omgivelserne. Hvis man taler med nogen over telefonen, kan man også øve sig på at undgå at blive afbrudt af andre lyde og distraherende elementer.
At have telefoner kan være en udfordring, når man lytter aktivt, men ved at skabe en atmosfære af respekt og fokus og undgå distraktioner, kan man lære at lytte mere effektivt og skabe en bedre forbindelse til de mennesker, man taler med.
Vil du lytte mere aktivt?
Så læs disse 12 tips til aktiv lytning. Du behøver ikke at kunne det hele på én gang, du kan for eksempel vælge at fokusere på et af punkterne en uge ad gangen. På den måde kan du bruge disse 12 punkter som et 3-måneders træningsforløb i aktiv lytning!
- Find et roligt sted uden forstyrrelser, hvor du kan koncentrere dig om samtalen og personen.
- Fokuser på personen og vær opmærksom på deres kropssprog, tone og stemme.
- Undgå at afbryde eller aflede opmærksomheden fra personen.
- Vis interesse for det, personen siger, og vis, at du lytter ved at nikke eller give verbale signaler.
- Undgå at dømme personen eller deres udtalelser og holdninger.
- Gentag eller omformulér det, personen siger, for at vise, at du forstår deres perspektiv.
- Stil spørgsmål for at få mere information, afklaring eller for at vise interesse for personens perspektiv.
- Undgå at tale om dig selv eller din egen oplevelse, medmindre personen udtrykkeligt beder om din feedback.
- Hold fokus på det, personen siger, og forsøg ikke at afspore samtalen.
- Lyt med empati og vis, at du forstår personens følelser og perspektiv.
- Vær opmærksom på dine egne fordomme og holdninger og prøv at undgå at lade dem påvirke din lytning.
- Vær tålmodig og hold fokus på samtalen, selvom det kan være svært eller udfordrende.
Hvor god er du til aktiv lytning? Tag denne test og bliv klogere…
Vil du arbejde med din personlige udvikling?
Skriv til mig og få 15 minutters gratis konsultation.